Kert és szabadidő

Kert és szabadidő

"Műfű – A Kertészeti Művészet Ékköve vagy Csak Zöld Kacat?"

2024. január 11. - FERENC.N

"Műfű – A Kertészeti Művészet Ékköve vagy Csak Zöld Kacat?"

 

Ah, a műfű, azoknak a kertészeknek a titkos fegyvere, akik szemtelenül jól titkolják azt az apró kerti titkot, hogy a zöld gyepjük nem is valódi. Ha a természet nem akarja megadni a tökéletes füvet, akkor az emberiség úgy dönt, hogy sajátot készít – műfű szőnyeg formájában.

Az első gondolatok között, amikor valaki meghallja a "műfű" kifejezést, általában nem a kertészeti csodák és a zöld oázisok jutnak eszébe. Inkább egy kis szintetikus cucc, ami kicsit olyan, mint a valódi fű, csak éppen nem az.

De nézzük csak meg közelebbről ezt a kertészeti "kacatot", amit néhányan szó szerint "gyepszőnyegnek" hívnak. Mert hiszen, mi a baj egy kis zöld fűszőnyeggel, ami sosem hagy senkit cserben, még a legforróbb napokon sem? A műfűvel a kertje mindig kész egy piknikezésre, és sosem kell aggódnia a napégés miatt – talán egy kis műfűkrém még a jövőben születik majd! Sose lehet tudni.

copy-space-leaf-shape-grass_23-2148576659.jpg

Amikor a műfűről van szó, az első és legfontosabb kérdés az, hogyan lehet egyáltalán természetesnek nevezni valamit, ami valójában szálakból és kis gumikból áll. Egyesek azt mondják, hogy a műfű olyan, mint a valódi fű, csak éppen kicsit kevésbé élvezetes egy mezítláb futás során. A lábad nem érzi a friss fűszálak puhaságát, hanem inkább egy szintetikus futópályának tűnik, ahol a fűszálak úgy állnak, mint a katonák reggeli sorakozónál..

Az is igaz, hogy a műfű idővel nem fog kifakulni vagy kiszáradni, nem lesz rajta kopás, és valószínűleg nem fog kinőni a gyermekei által eldobált játékokból sem. Azonban, ha valaha is vágyott arra, hogy kertészeti Michelangelo legyen, és alkosson egy olyan művet, ami mindenkit elvarázsol, akkor lehet, hogy a műfű nem lesz a legelragadóbb választás.

De legyünk őszinték, néha mindannyiunknak szüksége van egy kis nevetésre, és talán a műfű a kertészeti humor csúcsa. Ha a szomszédok azt hiszik, hogy ön a fűkárpit trend úttörője, akkor biztosan nem láttak még valódi zöldűző művészetet. A műfű a kertek örökifjú bohóca, aki sosem hagyja abba a viccelődést, még a leghidegebb teleken sem. Talán a műfű megvéd bennünket a kertészkedés stresszeitől is. Ki gondolta volna, hogy a fűnyírás kihívást jelenthet? A műfűvel viszont megspórolhatjuk a hosszadalmas fűnyírást és a különféle gyomirtók és trágyák használatát. Akkor hadd kérdezzem meg önöket: Miért is szívlelnénk a fűszagot, amikor egy kis műanyag illatú műfűt is kaphatunk?

Természetesen, a műfű nem mindenki számára megfelelő. A valódi kertészek talán sosem térnének át a valódi fűről a kültéri műfű szőnyegre. A műfűvel való kertészkedés talán kicsit olyan, mintha egy plasztik levendulával próbálnánk kiszipolyozni a valódi levendula illatát.

És mégis, vannak olyan pillanatok, amikor az ember azt érzi, hogy csak meg kell szabadulnia a fűnyírás és gyepszellőztetés terhe alól. Akkor jön a műfű, amely kerti varázslatként érkezik, hogy megkönnyítse az életet, és hozzáadja az otthoni kertészeti kalandokhoz a sajátfajta poént.

Vagy talán a műfű csak egy kis irónia a kertészeti világban, egy nosztalgikus pillanat azok számára, akik nosztalgiával emlékeznek vissza azzal töltött órákra, amikor az igazi fűszálak között gyönyörködhettek. Különféle színű és formájú műfűvariációkkal könnyedén létrehozhatjuk azt a kertészeti illúziót, amely a múlt szép emlékeire emlékeztet bennünket.

Szóval, a műfű talán nem csak egy kerti kellék, hanem egy kis zöld gyep és egy nosztalgikus pillantás a múltba. Ha már unjuk a fűnyírást és a gyep gondozást, vagy csak egy kis humorra vágyunk, akkor talán érdemes egy kis műfüvet kitekerni és hagyni, hogy a kertünk és a kertészeti tapasztalataink egy kis művészeti alkotássá változzanak. A műfű - a kertépítés művészete, ahol minden zöld szál egy kis tréfa a kertészeti színpadon.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gardener.blog.hu/api/trackback/id/tr8918300513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása