Kert és szabadidő

Kert és szabadidő

Profi paradicsom: Bőséges és ízletes termés garancia

2025. június 23. - FERENC.N

Profi paradicsom: Bőséges és ízletes termés garancia

 

1179.jpg

Nyár közepe – a kert most igazán él. Illatok, színek, zümmögő méhek, és a levegőben ott lebeg a frissen szedett paradicsom utánozhatatlan illata. Nem véletlen, hogy a paradicsom a kertészek egyik legkedvesebb növénye: könnyen nevelhető, hálás növény, és kevés dolog ad akkora örömöt, mint egy napsütötte napon leszedni a saját termést.

Hogyan érhetsz el bőséges és ízletes termést? Most eláruljuk a titkait – öt egyszerű, mégis fontos lépésben.

1. Fajtaválasztás – nem mindegy, mit ültetsz!
A paradicsom világa szinte végtelen. Kicsi, nagy, gömbölyű, hosszúkás, édes, savanykás – minden igényt kielégít. A fajtaválasztás a siker egyik kulcsa. Salátába például a koktélparadicsom a legjobb, mert apró, édes, roppanós. Befőzéshez, szószokhoz válaszd az San Marzano vagy más húsos, kevésbé leveses fajtát. Aszaláshoz is a húsos fajták működnek jól, mert lassabban veszítik el a víztartalmukat, de ízük koncentrált marad.

Érdemes többfélét is ültetni, így mindig lesz kéznél olyan paradicsom, ami éppen ahhoz passzol, amit főzni szeretnél.

2. Metszés és kacsolás – a titkos hozzávaló a bőséges terméshez
A paradicsom nemcsak nő, hanem burjánzik. Ha hagyjuk, hogy minden irányba hajtásokat hozzon, akkor a növény energiáját inkább a levélre, hajtásra fordítja, nem a termésre. Ezért fontos a rendszeres kacsolás. A kacshajtások a főszár és az oldalhajtások közötti „V” alakban jelennek meg – ezeket célszerű kézzel kitörni.

Metszeni is lehet, különösen, ha hely szűkében vagy, vagy ha szeretnéd, hogy a meglévő termések nagyobbra nőjenek. A felső részek visszavágásával a növény az energiát a már kifejlődött paradicsomokba irányítja.

3. Tápanyag-utánpótlás – a finom paradicsom titka belül kezdődik
A paradicsom sokat ad, de cserébe sokat is kér. Különösen a virágzás és terméskötés idején igényli a rendszeres tápanyag-utánpótlást. A komposzt vagy a jól érett trágya a legjobb választás, de remekül működik a házi csalán- vagy egyéb zöld növényi ázalék is. Ezek természetes módon látják el a növényt nitrogénnel, káliummal, foszforral – mindazzal, ami a szép, egészséges, zamatos paradicsomhoz kell.

Fontos: soha ne adjunk túl sok nitrogént a termésképzés időszakában, mert az a levél növekedését fokozza a termések helyett.

4. Betegségek és kártevők – védekezés természetesen
Sajnos a paradicsom is ki van téve néhány bosszantó problémának. A paradicsomvész (peronoszpóra) például gyakori, különösen csapadékos időben. Megelőzésként ügyeljünk a megfelelő tőtávolságra és szellős lombkoronára, hogy a levelek gyorsan száradjanak. Bio megoldás lehet a megelőző permetezés zsurló- vagy csalánlével.

Kártevők közül a levéltetvek és a molytetvek szoktak gondot okozni. Ezek ellen katicabogár is bevethető szövetséges, de szükség esetén neem olajjal vagy szappanos vízzel is permetezhetünk.

5. Szüretelés és tárolás – hogy sokáig élvezhesd a munkád gyümölcsét
A paradicsom akkor a legízletesebb, amikor a szár felőli része is teljesen bepirosodik. Ha viszont több napon át folyamatosan érik, érdemes a már majdnem érett példányokat is leszedni, így elkerülhetjük, hogy kártevők vagy repedések rontsák el a termést.

A leszedett paradicsomot szobahőmérsékleten érdemes tárolni, nem hűtőben, mert a hideg rontja az ízét. Aszalással, befőzéssel, szószként eltéve pedig még hónapokig élvezhetjük a saját termést.

Egy falat nyár a kertből
A paradicsom nevelése nem csak hasznos, hanem öröm is. Minden egyes szemet úgy szed le az ember, mintha egy darabka napsütést tartana a kezében. Egy jól gondozott paradicsomtő nyáron napi örömforrás – és garantáltan finomabb, mint bármi, amit boltban kapni lehet.

Nézd csak meg a kerted: ott vár rád a nyár legfinomabb titka.

A bejegyzés trackback címe:

https://gardener.blog.hu/api/trackback/id/tr4118893686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása