Kert és szabadidő

Kert és szabadidő

A permetezős ember: avagy hogyan ne váljon Hulk-ká a kertben

2024. április 23. - FERENC.N

A permetezős ember: avagy hogyan ne váljon Hulk-á a kertben

 

Kedves kertészkedők!

Végre itt a tavasz, a kerti munkák ideje! Előkerülnek a kapák, a gereblyék, és persze a rettegett fegyver: a pumpás permetező. Ez a zöld, kék, vagy piros szörnyeteg tele van titokzatos folyadékkal, amivel a kertészek hadba indulnak a rovarok és a gombák ellen. De vigyázat! A pumpás permetező nem játék! Ha nem vigyázunk, könnyen Hulk-á válhatunk a kertben, és pusztítást végezhetünk a növényeinkben, sőt még magunkban is. Ez a kertészeti Terminátor tele van löttyökkel, legyen szó zöld tápoldat, növényerősítőről, barna gombaölőről, vagy sárga rovarriasztóról. De vigyázat! A permetező nem játékpisztoly! Ha nem fordítunk figyelmet, könnyen túllőhetjük a célt, és a növények helyett a szomszéd néni muskátliját, a virágokat, sőt még a saját hajunkat is beteríthetjük a színes folyadékkal.

plants-pot-with-watering-can_23-2148905231.jpg

Néhány tipp, hogy a permetező ne váljon a növények ellenségévé:

Használati utasítás? Mi az? Vicces, de igaz, az emberek többsége nem olvassa el a permetező használati útmutatóját. Pedig eltérőek lehetnek a működésük és a beállításuk.
Fúvóka-vadászat! A különböző fúvókák különbözőképpen permeteznek. Válassz olyat, ami illik a növényeid méretéhez és a célzott terület nagyságához.
Ne permetezz szélben! A szél a permetet a növények helyett máshová sodorja, és még a környezetet is károsíthatja.
Védőfelszerelés fel! Kesztyű, maszk, szemüveg – ezeket nem viccből kell felvenni permetezés közben. Ne engedd, hogy a szerek a bőrödhöz vagy a szemedhez érjenek!
Ne permetezz tűző napon! A forró napon a permet gyorsan elpárolog, és nem szívódik a növényekbe.
Tiszta permetező, boldog növények! Használat után mindig tisztítsd meg a permetezőt, hogy ne duguljon el és ne rozsdásodjon.

Hogyan ne válj Hulk-ká a kertben:

Ne nyomd túl erősen a pumpát, ha nem megy finoman, akkor inkább használj locsolókanna. Ha túlzott nyomással permetezel, a folyadék finom köd helyett erős sugárban fog kijönni, és károsíthatja a növényeket.
Ne célozd meg a növényeket! Tartsd távol a permetező fúvókáját a növényektől a permetezés során. A cél a levelek alatti felület legyen, ne a levelek maguk.
Ne permetezz túlságosan! A növényeknek csak annyi permetet adj, amennyi szükséges. A túlzott permetezés ártalmas lehet mind a növényekre, mind pedig a környezetre.
Ne permetezz érzékeny növényekre! Bizonyos növények érzékenyebbek a permetezőszerre, mint mások. Olvasd el a permetezőszer címkéjét, és győződj meg róla, hogy a növényeidre használható-e.
Ne permetezz virágzó növényekre! A virágzó növényekre nem szabad permetezni, mert károsíthatja a virágokat és a beporzást.

Kövesd ezeket az egyszerű tippeket, és a pumpás permetező a legjobb barátoddá válhat a kertben! Ne félj kísérletezni, és hamarosan profi kertésszé válhatsz. De ne feledd: a kertészkedés nem csak munka, hanem öröm is! Élvezd a szabadban töltött időt, és gyönyörködj a virágokban!

A bejegyzés trackback címe:

https://gardener.blog.hu/api/trackback/id/tr4618388165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása